Nie obsługujemy już Twojej obecnej przeglądarki internetowej. Pilnie rekomendujemy przestawienie się na nowoczesną przeglądarkę (np. Safari lub Firefox) w celu zapewnienia dostępu do pełnej funkcjonalności strony internetowej i bezpieczeństwa Twoich danych.

W czym możemy Ci pomóc?

Polityka prywatności Travel ID

Lipiec 2024 r.

 

Celem niniejszej Polityki prywatności Travel ID (zwanej dalej „Polityką prywatności”) jest poinformowanie Cię o przetwarzaniu Twoich danych osobowych w związku z korzystaniem z Travel ID.

My, linie lotnicze należące do Lufthansa Group oraz Miles & More GmbH jako operatorzy Travel ID, chcemy oferować usługi w ramach Lufthansa Group w sposób możliwie najwygodniejszy dla naszych klientów. Pragniemy zapewniać doświadczenia w podróży dostosowane do Twoich preferencji i oczekiwań, od pierwszej wizyty na naszej stronie internetowej lub w innych punktach kontaktu aż do zakończenia podróży i długo po niej. Poprzez Travel ID masz możliwość stworzenia bezpłatnego profilu klienta, który jest uznawany przez wszystkich operatorów Travel ID oraz zapewnia Ci dostęp do szerokiej oferty usług.

 

Utworzenie profilu Travel ID i podanie wymaganych danych jest dobrowolne. Jednak niektóre z naszych usług są dostępne wyłącznie dla klientów posiadających profil Travel ID. Dotyczy to na przykład możliwości otrzymywania spersonalizowanych ofert podróży oraz dodatkowych usług na platformach rezerwacyjnych linii lotniczych należących do Lufthansa Group.

 

Niniejsza informacja o ochronie prywatności jest zgodna z obowiązującymi przepisami w dziedzinie ochrony danych, które obejmują (w zależności od zakresu zastosowania) RODO oraz ewentualne inne właściwe krajowe przepisy ustawowe i wykonawcze odnoszące się do ochrony danych.

Administratorzy danych na podstawie przepisów o ochronie danych osobowych

Operatorami Travel ID są Austrian Airlines AG, Brussels Airlines SA/NV, Deutsche Lufthansa AG, Eurowings GmbH, EW Discover GmbH i Swiss International Air Lines AG jako „linie lotnicze należące do Lufthansa Group” oraz Miles & More GmbH.
 

O ile w niniejszej Polityce prywatności nie podano inaczej, „my”, 2. osoba liczby mnogiej oraz „operatorzy Travel ID” oznaczają linie lotnicze należące do Lufthansa Group oraz Miles & More GmbH jako współadministratorów („Współadministratorzy”) przetwarzania Twoich danych osobowych w rozumieniu art. 26 RODO.
 

Dalsze informacje i adresy kontaktowe linii lotniczych należących do Lufthansa Group oraz Miles & More GmbH podano w odpowiednich politykach prywatności opracowanych przez poszczególnych operatorów Travel ID.

Z kim można się kontaktować?

W przypadku pytań dotyczących ochrony danych związanych z Travel ID prosimy o kontakt z następującymi biurami:

 

Inspektor ochrony danych Deutsche Lufthansa AG, Miles & More GmbH, Eurowings GmbH i EW Discover GmbH:

 

Deutsche Lufthansa AG

Data Protection Officer
FRA CJ/D
Lufthansa Aviation Centre
Airportring
60546 Frankfurt/Main
Niemcy

 

 

Inspektor ochrony danych Austrian Airlines AG:

 

Austrian Airlines AG
Legal Office – Data Protection
Office Park 2
PO box 100
1300 Vienna Airport
Austria

 

 

Inspektor ochrony danych Swiss International Air Lines AG:

 

Swiss International Air Lines AG
ZRH S/CJ
PO box
8058 Zurich Airport
Szwajcaria

 

 

Inspektor ochrony danych Brussels Airlines SA/NV:

 

Brussels Airlines
Data Protection Officer
Airport Bld. 26, General Aviation - Ringbaan
1831 Machelen
Belgia

Tworzenie profilu Travel ID

Kiedy rejestrujesz się do Travel ID, obowiązkowe informacje, o których podanie prosimy, to Twój adres e-mail, tytuł grzecznościowy, imię i nazwisko, data urodzenia oraz hasło. Twoje ustawienia kraju i preferowanego języka zostaną automatycznie przeniesione, w miarę możliwości technicznych, na podstawie ustawień kraju i języka wprowadzonych na poszczególnych stronach internetowych oraz w innych punktach kontaktu operatorów Travel ID. Informacje te są wymagane w celu utworzenia profilu Travel ID oraz korzystania z usług opisanych szczegółowo w Regulaminie Travel ID. W swoim profilu Travel ID możesz dobrowolnie podać dodatkowe informacje. Może to być na przykład Twój adres, numer telefonu komórkowego, dane dotyczące płatności lub preferencje dotyczące lotów (w tym preferowane lotnisko wylotu).
 

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych jest realizacja umowy zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. b) RODO.
 

Masz również możliwość zapisania innych danych osobowych w swoim profilu Travel ID, o ile wyrazisz na to zgodę. Szczegółowe wyjaśnienia znajdziesz w odpowiednich punktach niniejszej Polityki prywatności.

Powiadomienia dotyczące profilu Travel ID

Jeżeli będzie to konieczne do realizacji umowy, będziemy Ci wysyłać wiadomości dotyczące zmian statusu w Twoim profilu Travel ID. Obejmuje to między innymi wygaśnięcie ważności dokumentów podróży, metod płatności lub haseł przesłanych za pośrednictwem Twojego profilu Travel ID.
 

Jeżeli nie zalogujesz się do swojego profilu Travel ID przez trzy lata, poprosimy Cię o ponowne zalogowanie. Jeżeli w ciągu kolejnych sześciu miesięcy nie odnotujemy żadnej aktywności na Twoim profilu Travel ID, usuniemy go (zob. pkt „Usuwanie profilu Travel ID”).
 

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych jest realizacja umowy zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. b) RODO.

Spersonalizowane korzystanie ze stron internetowych i innych punktów kontaktu

Zależy nam na usprawnieniu procesu wyszukiwania i korzystania z istotnych dla Ciebie informacji podczas odwiedzania naszych witryn internetowych lub korzystania z naszych aplikacji mobilnych i innych punktów kontaktu na ziemi lub na pokładzie naszych samolotów. W związku z tym masz możliwość zalogowania się za pomocą swojego Travel ID, aby uzyskać bardziej spersonalizowaną obsługę i otrzymywać informacje, które odpowiadają na przykład Twojej bieżącej rezerwacji lotu.
 

Jeżeli nie chcesz korzystać z usługi logowania, możesz oczywiście korzystać ze strony internetowej / punktów kontaktu bez logowania. W takim przypadku odpowiednie treści będą wyświetlane bez personalizacji.
 

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych jest realizacja umowy zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. b) RODO.

Wstępnie wypełnione formularze

Dane wprowadzone przez Ciebie w profilu Travel ID wykorzystujemy w celu ułatwienia Ci procesu rezerwacji poprzez wstępne wypełnienie formularzy. Mogą to być dane podane w czasie rejestracji lub dodane później, ewentualnie dane przekazane przy jednej z poprzednich rezerwacji, powiązane z Travel ID (informacje te automatycznie wykorzystujemy przy kolejnej rezerwacji). Ponadto wykorzystujemy Twoje dane podane podczas rezerwacji w celu wstępnego wypełnienia formularzy odprawy online i formularzy w samoobsługowych automatach do odprawy. Jeżeli wypełniasz inne formularze, na przykład w związku z udziałem w loterii lub kiedy wysyłasz do nas informację zwrotną poprzez jeden z naszych formularzy na stronie internetowej, wymagane dane kontaktowe również są wstępnie uzupełniane z Twojego profilu Travel ID.
 

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych jest realizacja umowy zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. b) RODO.

Wyświetlanie rezerwacji i zarządzanie nimi

Jeżeli chodzi o informacje dotyczące rezerwacji dokonanych za pośrednictwem operatorów Travel ID, rezerwacje dokonane od momentu utworzenia Travel ID będą wyświetlane w Twoim profilu Travel ID. W przypadku zmiany profilu klienta utworzonego w jednej z linii lotniczych należących do Lufthansa Group na profil Travel ID, wcześniejsze rezerwacje zapisane w poprzednim profilu klienta będą również wyświetlane w profilu Travel ID.
 

Statystyki lotów są również generowane i wyświetlane w informacjach dotyczących rezerwacji. Rezerwacje są automatycznie zachowywane w Twoim profilu Travel ID, gdy dokonujesz ich jako zalogowany użytkownik. Wszelkie rezerwacje dodane do profilu Travel ID zostaną zweryfikowane pod kątem kompletności, a w razie potrzeby dalsze informacje zostaną dodane z profilu Travel ID. Żadne dane nie zostaną nadpisane bez Twojej zgody.

W Twoim profilu Travel ID prezentowane są rezerwacje z ostatnich dziesięciu lat.
 

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych jest realizacja umowy zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. b) RODO.

Spersonalizowane usługi związane z interakcją z naszymi pracownikami i punktami kontaktu

Wykorzystujemy dane zapisane w profilu Travel ID, aby oferować Ci spersonalizowane usługi. Przetwarzamy dane zapisane w profilu Travel ID podczas rejestracji lub w późniejszym terminie, jak również przetwarzamy informacje, które zarejestrowaliśmy, np. w ramach rezerwacji lotów dokonanych z wykorzystaniem Travel ID. Dotyczy to opóźnionych lub odwołanych lotów, a także wszelkich problemów z bagażem. Przetwarzamy również dane z zapytań kierowanych do naszego centrum obsługi i innych interakcji, na przykład z załogą na pokładzie naszego samolotu.
 

Dzięki temu możemy ulepszać system rozpatrywania reklamacji i zaoferować Ci zindywidualizowaną obsługę jako użytkownikowi Travel ID we wszystkich naszych punktach kontaktu. Wszystkie zapytania skierowane do centrów obsługi będą widoczne w Twoim profilu Travel ID, gdzie możesz nimi zarządzać.
 

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych jest realizacja umowy zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. b) RODO.

Kontakt w sprawie uzgodnionych w umowie usług

W przypadku, gdy nie wywiązaliśmy się wielokrotnie z obiecanych usług, możemy się z Tobą skontaktować elektronicznie lub za pośrednictwem tradycyjnej poczty, lub poprosić jednego z naszych pracowników o osobisty kontakt z Tobą. W tym celu wykorzystujemy dane dotyczące problemów i wątpliwości klientów, a także liczby incydentów oraz ich znaczenie.
 

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych jest nasz prawnie uzasadniony interes zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. f) RODO.

 

Weryfikacja i przechowywanie uprawnień do korzystania ze specjalnych warunków i zniżek

Jeśli należysz do jednej lub kilku grup klientów (np. studentów), możesz zweryfikować swoje członkostwo w grupie i zapisać potwierdzenie takiego członkostwa w swoim profilu Travel ID. Jeśli następnie po zalogowaniu się zarezerwujesz podróż, możemy na przykład użyć statusu przynależności do grupy klientów przechowywanego w Twoim profilu Travel ID, aby sprawdzić, czy jesteś uprawniony/-a do ubiegania się o określone korzyści przysługujące danej grupie klientów.

 

Podstawę prawną przetwarzania Twoich danych stanowi Twoja zgoda udzielona zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a) RODO.

 

Masz prawo do wycofania w dowolnej chwili zgody na przechowywanie potwierdzeń grup klientów, do których należysz, co jednak nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania tych danych na podstawie takiej zgody przed jej wycofaniem. Można to zrobić, kasując potwierdzenia w profilu Travel ID w sekcji „Grupy klientów”.

 

Twoje uprawnienia do korzystania ze specjalnych warunków i zniżek zostaną automatycznie usunięte.

 

Sprawdzanie i przechowywanie dokumentów podróży

W profilu Travel ID możesz przechowywać dokumenty podróży, takie jak paszport lub wiza. Dane te będą przechowywane osobno w bezpiecznej bazie danych. Jeśli zalogujesz się i zarezerwujesz podróż, która wymaga określonych dokumentów podróży, automatycznie dodamy dane przechowywane w profilu Travel ID do rezerwacji.

 

Podstawę prawną przetwarzania Twoich danych stanowi Twoja zgoda udzielona zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a) RODO.
 

W każdej chwili masz prawo do wycofania udzielonej zgody na korzystanie z danych pozyskanych z dokumentów podróży, co jednak nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania informacji na podstawie przedmiotowej zgody przed jej wycofaniem. Aby to zrobić, możesz usunąć swoje dokumenty podróży z profilu Travel ID w sekcji „Dokumenty osobiste”.
 

Twoje dokumenty podróży zostaną automatycznie usunięte.

Zapisywanie metod płatności

Oferujemy opcję zapisania preferowanych metod płatności w swoim profilu Travel ID. Możesz dodać je w dowolnym momencie do swojego profilu Travel ID. W trakcie dokonywania rezerwacji możesz także zdecydować, czy wprowadzona metoda płatności ma być zapisana w Twoim Travel ID do wykorzystania przy przyszłych zakupach.

 

Jeżeli zapiszesz daną metodę płatności w swoim profilu Travel ID, a następnie dokonasz rezerwacji jako użytkownik zalogowany przez ten profil, uzupełnimy wstępnie preferowane metody płatności lub zaoferujemy wybór metod płatności.
 

W każdej chwili możesz edytować lub usunąć swoje metody płatności.

Podstawę prawną przetwarzania Twoich danych stanowi Twoja zgoda udzielona zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a) RODO.

Masz prawo do wycofania w dowolnej chwili zgody na zapisywanie Twoich metod płatności, co jednak nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania tych danych na podstawie takiej zgody przed jej wycofaniem. Można tego dokonać, usuwając swoje metody płatności z profilu Travel ID w sekcji „Metody płatności”.

Ustawienia umożliwiające personalizację ofert

W przypadku zarezerwowania lotu linie lotnicze należące do Lufthansa Group będą chciały skontaktować się z Tobą w sprawie ewentualnych dodatkowych usług związanych z lotem. Dodatkowe usługi mogą obejmować usługi związane z lotem, za które odpowiada jedna z linii lotniczych należących do Lufthansa Group. Mogą to być posiłki premium, podwyższenie klasy podróży lub dodatkowe usługi oferowane przez spółki partnerskie linii lotniczych należących do Lufthansa Group, takie jak wynajem samochodów lub ubezpieczenie (informacje o spółkach partnerskich linii lotniczych Lufthansa Group, tj. Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings, Discover Airlines, Lufthansa, Swiss International Air Lines). W tym celu będziemy przetwarzać dane na Twój temat zawarte w Twoim profilu Travel ID oraz przechowywane przez linie lotnicze należące do Lufthansa Group (np. dane dotyczące lotów i preferencji).
 

Podstawę prawną przetwarzania Twoich danych stanowi Twoja zgoda udzielona zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a) RODO.
 

Udzielasz tej zgody podczas procesu rejestracji lub później w swoim profilu Travel ID. Możesz nią zarządzać w dowolnym momencie na profilu Travel ID.

Spersonalizowana komunikacja reklamowa

Kontakt operatorów Travel ID w sprawie promocji

Zgodnie z treścią pkt „Ustawienia umożliwiające personalizację ofert” w niniejszej Polityce prywatności możesz wyrazić zgodę na określanie głównych obszarów swoich zainteresowań oraz na wysyłanie informacji i spersonalizowanych ofert dotyczących usług linii lotniczych należących do Lufthansa Group i ich spółek partnerskich (​informacje dotyczące spółek partnerskich linii lotniczych należących do Lufthansa Group: tj. Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings, Discover Airlines, Lufthansa, Swiss International Air Lines) za pośrednictwem kanałów komunikacji cyfrowej (np. e-mail, SMS/MMS, komunikatory internetowe, wyszukiwarki, filmy, banery), telefonicznie lub za pośrednictwem stron internetowych linii lotniczych LHG.
 

Ponadto możesz udzielić Miles & More GmbH zgody na wysyłanie Ci ofert dotyczących Twojego ewentualnego uczestnictwa w programie Miles & More, jeżeli jeszcze nie jesteś uczestnikiem tego programu.
 

Z racji tego, że pragniemy przekazywać Ci tylko te informacje i oferty, które naprawdę Cię interesują, za Twoją zgodą przetwarzamy informacje dotyczące rezerwacji przechowywane przez linie lotnicze należące do Lufthansa Group, takie jak trasa podróży, okres podróży, klasa rezerwacji i preferencje zapisane na profilu Travel ID. Na przykład, na podstawie analizy informacji dotyczących Twojej najbliższej podróży, możemy przesyłać Ci oferty specjalne i vouchery na usługi dodatkowe do Twojej podróży lub usługi dostępne w miejscu docelowym podróży.

Indywidualna reklama poprzez porównywanie danych klientów (CRM Datamatch)

Jednym ze sposobów dostarczania spersonalizowanych informacji i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb jest identyfikacja użytkowników na stronach internetowych partnerów lub reklamodawców.
 

W tym celu przesyłamy adres e-mail lub numer telefonu zapisane w Twoim profilu Travel ID, zaszyfrowane algorytmem haszującym SHA 256, który jest zalecany przez niemieckie Federalne Biuro Bezpieczeństwa jako „silny kryptograficznie”, do tzw. czystego pomieszczenia. Czyste pomieszczenie to bezpieczne środowisko odizolowane od zewnętrznych wpływów technicznych, umożliwiające przetwarzanie danych osobowych. Ma to na celu ułatwienie wymiany danych między firmami reklamowymi, w tym przypadku operatorami Travel ID, a partnerami lub dostawcami przestrzeni reklamowych, przy jednoczesnym zapewnieniu właściwej ochrony prywatności danych klientów. W tym celu partnerzy lub firmy reklamowe przekazują dane swoich klientów do czystego pomieszczenia przy użyciu tej samej metody szyfrowania. W ramach porównywania danych trafienia (dopasowania danych) są wysyłane do tzw. odbiorców (grup osób) i mogą być analizowane przez operatorów Travel ID oraz adresowane do celów reklamowych. Dostęp do danych, które przekazujemy do czystego pomieszczenia, jest przyznawany tylko wybranym partnerom i dostawcom przestrzeni reklamowych po zawarciu odpowiednich umów dotyczących przetwarzania danych.
 

W zależności od rozwoju technologicznego i technologii wspomagającej pracę działu marketingu zapewnimy stosowanie silniejszego i bezpieczniejszego szyfrowania lub rozszerzeń.

CRM Datamatch w połączeniu z Google Customer Match

W przypadku dopasowywania danych w ramach CRM Datamatch z Google Customer Match przekazujemy zaszyfrowane dane do czystego pomieszczenia obsługiwanego przez Google zgodnie z procedurą opisaną w pkt „Indywidualna reklama poprzez porównywanie danych klientów (CRM Datamatch)”. W pomieszczeniu tym Google porównuje dostarczone przez nas dane z danymi klientów konta Google zaszyfrowanymi przy użyciu tego samego algorytmu SHA 256. Odpowiednie wyniki są następnie podsumowywane przez Google na liście tzw. odbiorców. Po ukończeniu tego procesu (w ciągu maks. 48 godzin) zaszyfrowane dane są usuwane. Jeżeli należysz do takiego grona odbiorców, Google może rozpoznać Cię, gdy przeglądasz platformy Google, i wyświetlać Ci spersonalizowane reklamy.
 

Warunkiem przetwarzania Twoich danych osobowych przez usługę Google Customer Match jest posiadanie przez Ciebie konta Google, w ramach którego firma Google otrzymała Twoją zgodę na wyświetlanie Ci spersonalizowanych reklam. Możesz zmienić to ustawienie, by odpowiadało Twoim preferencjom, w karcie prywatności w ustawieniach swojego konta użytkownika Google.
 

Administratorem odpowiedzialnym za przetwarzanie danych osobowych w ramach Google Ads/Google Customer Match zgodnie z postanowieniami RODO jest spółka Google Ireland Ltd, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Irlandia. Google Ireland Ltd jest podmiotem zależnym spółki Google LLC, której siedziba główna znajduje się w Kalifornii, w Stanach Zjednoczonych, i która podlega miejscowym przepisom prawa, w związku z czym może być zobowiązana do udostępniania danych przetwarzanych poza Stanami Zjednoczonymi.
 

Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych przez Google można znaleźć w opublikowanej przez Google Polityce prywatności.

 

 

 

Podstawę prawną przetwarzania Twoich danych wymienionych w punkcie „Zindywidualizowana komunikacja reklamowa” w stanowi Twoja zgoda udzielona zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a) RODO.
 

Udzielasz tej zgody podczas procesu rejestracji lub później w swoim profilu Travel ID. Możesz nią zarządzać w dowolnym momencie na profilu Travel ID.
 

Masz możliwość wyboru zakresu, w jakim chcesz otrzymywać od nas informacje i indywidualne oferty, poprzez dostosowanie ustawień komunikacji. Możesz wycofać zgodę na otrzymywanie komunikacji marketingowej, w tym także poszczególnych jej typów (np. zgodę dotyczącą newslettera przesyłanego na adres e-mail), z poziomu swojego profilu Travel ID.

 

Przekazywanie danych między operatorami Travel ID

Jeżeli posiadasz profil Travel ID, który nie jest powiązany z kontem uczestnika programu Miles & More, linie lotnicze należące do Lufthansa Group będą wymieniać się między sobą Twoimi danymi w celu proponowania Ci usług określonych w Warunkach korzystania z Travel ID. Miles & More GmbH będzie otrzymywać od Ciebie wyłącznie dane wymagane do zarządzania Twoim profilem Travel ID (np. dane kontaktowe, datę urodzenia i dobrowolnie przechowywane dane profilowe) i nie będzie ich przetwarzać we własnych celach.
 

Jeżeli Twój profil Travel ID został powiązany z kontem uczestnika programu Miles & More, operatorzy Travel ID będą wymieniać się między sobą Twoimi danymi w celu proponowania Ci usług określonych w Warunkach korzystania z Travel ID. Od Twojej decyzji zależy, czy takie powiązanie zostanie zrealizowane. Synchronizacja danych między profilem Travel ID oraz kontem Miles & More następuje po udzieleniu przez Ciebie zgody. W szczególności dane zapisane przez Ciebie na obu kontach są przenoszone w następujący sposób:
 

Wszelkie dane główne (np. imię i nazwisko, data urodzenia, adres pocztowy, numer telefonu) i preferencje (np. preferowane lotnisko wylotu) są automatycznie przesyłane z konta Miles & More. Adres e-mail zostanie pobrany z Twojego profilu Travel ID.
 

Podstawą prawną przekazywania danych jest realizacja umowy zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. b) RODO.
 

Jeżeli udzielisz Miles & More GmbH zgody na spersonalizowaną komunikację reklamową (zob. pkt „Zindywidualizowana komunikacja reklamowa”), Miles &More GmbH będzie również przetwarzać w tym celu Twoje dane dotyczące lotu (takie jak trasa, klasa podróży, lotnisko wylotu, lotnisko docelowe).

Przekazywanie danych do krajów trzecich

Status przynależności do grupy klientów jest weryfikowany przez firmę SheerID, Inc. będącą podmiotem przetwarzającym z siedzibą w USA. Dane są przekazywane w oparciu o zasady ramowe EU-US Data Privacy Framework, na mocy których SheerID, Inc. posiada certyfikat Departamentu Handlu USA.

Ponadto Twoje dane osobowe są zawsze przetwarzane na terenie UE.

Funkcje „Zaloguj” i „Pozostań zalogowany/-a”

Po pierwszym zalogowaniu się do strony internetowej lub innego punktu kontaktu operatora Travel ID zostanie wyświetlony monit o wprowadzenie danych dostępu. Aby rozpoznać użytkownika podczas sesji, używamy pliku cookie „log-in”. Ten plik cookie umożliwia automatyczne logowanie podczas odwiedzania stron internetowych innych operatorów Travel ID bez konieczności ponownego wprowadzania danych logowania.
 

Masz możliwość aktywnego wyboru funkcji „pozostań zalogowany/-a” na odwiedzanych stronach internetowych operatorów Travel ID, tak aby po zakończeniu sesji nie trzeba było logować się ponownie podczas ponownego odwiedzania strony internetowej.
 

W tym celu wykorzystujemy również plik cookie, który automatycznie rozpoznaje użytkownika, gdy ponownie odwiedzisz stronę internetową/punkt kontaktowy.
 

Po wygaśnięciu funkcji „pozostań zalogowany/-a” otrzymasz monit o ponowne zalogowanie. Poza tym monit o ponowne zalogowanie pojawia się zawsze wtedy, gdy podejmujesz czynności wymagające podwyższonego poziomu bezpieczeństwa.
 

Podstawę prawną przetwarzania Twoich danych stanowi Twoja zgoda udzielona zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a) RODO.

Okres przechowywania

Przetwarzamy Twoje dane w zakresie oraz w terminie niezbędnym dla celów przetwarzania wskazanych w niniejszej Polityce prywatności.
 

Jeżeli cel, dla którego przetwarzane były Twoje dane, nie ma już zastosowania, dane te są usuwane, chyba że ich zatrzymanie jest konieczne w celu:

 

  • przestrzegania ustawowego okresu zatrzymywania danych, który może wynikać z obowiązków określonych w prawie handlowym lub podatkowym; okres taki może wynosić do dziesięciu lat,
  • egzekwowania lub realizacji roszczeń prawnych albo obrony przed takimi roszczeniami.

 

W takich przypadkach przetwarzanie danych zostanie ograniczone („zablokowane”), tak aby nie mogły być one przetwarzane w innych celach.

Usuwanie profilu Travel ID

Jeżeli nie chcesz już korzystać z usług Travel ID, w każdej chwili możesz usunąć swój profil Travel ID. Dane zgromadzone w związku z korzystaniem przez Ciebie z Travel ID zostaną wówczas natychmiast usunięte, z zastrzeżeniem zakazujących tego ustawowych wymagań i obowiązków dotyczących zatrzymywania danych.
 

Możesz usunąć profil Travel ID oraz poszczególne dane przekazane w tym profilu samodzielnie, logując się do swojego profilu Travel ID oraz usuwając te dane z tego profilu.
 

Ponadto, usuniemy Twój tymczasowy profil Travel ID jeżeli nie potwierdzisz swojej rejestracji w terminie podanym w wiadomości e-mail z potwierdzeniem lub jeżeli wysłaliśmy do Ciebie wiadomość e-mail z łączem aktywacyjnym więcej niż trzy razy i żadne z tych łączy nie zostało użyte.
 

Twój profil usuniemy także po ustalonym okresie braku aktywności (zob. pkt „Powiadomienia dotyczące profilu Travel ID”).

Prawa osoby, której dane dotyczą

Przetwarzamy Twoje dane w zakresie oraz w terminie niezbędnym dla celów przetwarzania wskazanych w niniejszej Informacji o ochronie danych.

 

Jeżeli cele, w których przetwarzane były Twoje dane, nie mają już zastosowania, dane te są usuwane, chyba że ich zatrzymanie jest konieczne w celu:

 

  • przestrzegania ustawowego okresu zatrzymywania danych, który może wynikać z obowiązków określonych w prawie handlowym lub podatkowym; okres taki może wynosić do dziesięciu lat,
  • ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń.

 

W takich przypadkach przetwarzanie danych zostanie ograniczone („zablokowane”), tak aby nie mogły być one przetwarzane w innych celach.

Twoje prawa

Jako osoba, której dane dotyczą, możesz wykonywać następujące prawa w przypadku zaistnienia właściwych warunków ustawowych:

 

  • prawo dostępu do danych, art. 15 RODO,
  • prawo do sprostowania danych, art. 16 RODO,
  • prawo do usunięcia danych („prawo do bycia zapomnianym”), art. 17 RODO (zob. także pkt „Usuwanie profilu Travel ID” w niniejszej Polityce prywatności Travel ID),
  • prawo do ograniczenia przetwarzania, art. 18 RODO,
  • prawo do przenoszenia danych, art. 20 RODO,
  • prawo do wniesienia sprzeciwu, art. 21 RODO (zob. także pkt „Prawo do sprzeciwu zgodnie z art. 21 RODO” w niniejszej Polityce prywatności Travel ID).

 

W zakresie, w jakim przetwarzamy Twoje dane na podstawie zgody, masz prawo do wycofania takiej zgody w każdej chwili, co jednak nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania zrealizowanego na podstawie tej zgody przed jej wycofaniem.
 

W celu wykonania swoich praw możesz skontaktować się z odpowiednimi operatorami Travel ID wymienionymi w pkt „Z kim można się kontaktować?” niniejszej Polityki prywatności. W celu przetworzenia Twojego wniosku oraz w celu identyfikacji będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. c) RODO.
 

W swoim profilu Travel ID możesz również w każdej chwili samodzielnie sprawdzić aktualny status większości swoich danych podstawowych. Prosimy o niezwłoczne aktualizowanie danych osobowych po ich zmianie (np. adresu pocztowego, adresu e-mail lub numeru telefonu). W celu usunięcia profilu Travel ID możesz postępować zgodnie z instrukcją zamieszczoną w pkt „Usuwanie profilu Travel ID”.
 

Masz również prawo do złożenia skargi do organu nadzorczego zgodnie z art. 77 RODO.

Organ nadzoru

Listę wszystkich organów ds. ochrony danych, którym podlegają operatorzy Travel ID, znajdziesz poniżej.
 

Właściwym organem nadzoru w przypadku Deutsche Lufthansa AG, Discover Airlines GmbH i Miles & More GmbH jest:
 

Inspektor ds. ochrony danych i dostępu do informacji kraju związkowego Hesja

PO box 3163

65021 Wiesbaden

Niemcy
 

Tel.: +49 - 611 - 14 08 - 0

Faks: +49 - 611 - 14 08 - 900 or - 901
 

E-mail: poststelle@datenschutz.hessen.de

 

 

Właściwym organem nadzorczym w przypadku Eurowings GmbH jest:
 

Regionalny inspektor ds. ochrony danych i dostępu do informacji

kraju związkowego Nadrenia-Północna Westfalia

PO box 20 04 44

40102 Dusseldorf

Niemcy
 

Tel.: +49 - 211 - 38 424 - 0

Faks: +49 - 211 - 38 424 - 999
 

E-mail: poststelle@ldi.nrw.de

 

 

Właściwym organem nadzoru dla Austrian Airlines AG jest:

 

Austriacki Urząd Ochrony Danych
Barichgasse 40-42
1030 Wien
Austria

Tel: ​+43 - 52 -152 - 0

E-mail: ​dsb@dsb.gv.at

 

 

Właściwym organem nadzoru w przypadku Swiss International Air Lines AG jest:

 

Federalny Komisarz ds. Ochrony Danych i Informacji
Feldeggweg 1
3003 Bern
Szwajcaria


Tel: +41 - 58 - 46 24 395
Faks: +41 - 58 - 46 59 996


W odniesieniu do przetwarzania danych podlegającego RODO:
 

Inspektor ds. ochrony danych i dostępu do informacji kraju związkowego Hesja

PO box 3163

65021 Wiesbaden

Niemcy
 

Tel.: +49 - 611 - 14 08 - 0

Faks: +49 - 611 - 14 08 - 900 or - 901
 

E-mail: poststelle@datenschutz.hessen.de

 

 

Właściwym organem nadzoru w przypadku Brussels Airlines SA/NV jest:

 

Autorité de protection des données

Gegevensbeschermingsautoriteit

Urząd Ochrony Danych

Rue de la presse 35, 1000 Brussels
Belgia

Tel.: +32 - 2 - 27 44 800

E-mail: contact@apd-gba.be

Prawo do sprzeciwu zgodnie z art. 21 RODO

Ze względów wynikających z Twojej szczególnej sytuacji w każdej chwili możesz zgłosić sprzeciw wobec przetwarzania swoich danych osobowych na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO.
 

W razie takiego sprzeciwu nie będziemy już przetwarzać danych osobowych, które Cię dotyczą, chyba że istnieją istotne powody przemawiające za przetwarzaniem, które przeważają nad Twoimi interesami, prawami i wolnościami, lub gdy przetwarzanie jest wykorzystywane w celu dochodzenia, wykonywania lub odpierania roszczeń prawnych.
 

Jeżeli przetwarzamy dotyczące Cię dane osobowe do celów marketingu bezpośredniego i sprzeciwisz się takiemu przetwarzaniu, dane osobowe, które Cię dotyczą, nie będą już przetwarzane do tych celów.
 

Możesz w dowolnym momencie sprzeciwić się przetwarzaniu swoich danych osobowych, na przykład korzystając z danych kontaktowych podanych w pkt „Z kim można się kontaktować?”.

Bezpieczeństwo danych

Stosujemy techniczne i organizacyjne zabezpieczenia w celu ochrony Twoich danych przed przypadkową lub celową zmianą, utratą, usunięciem lub nieuprawnionym dostępem. Wraz z rozwojem technologii stale doskonalimy nasze środki bezpieczeństwa.

Odbiorcy Twoich danych

W związku z operacjami przetwarzania opisanymi w niniejszej Polityce prywatności Travel ID możemy ujawniać Twoje dane następującym kategoriom odbiorców:

 

  • dostawcy usług, z którymi współpracujemy na podstawie umowy o przetwarzaniu danych, zgodnie z art. 28 ust. 3 RODO,
  • urzędy lub organy, np. w związku z czynnościami prowadzonymi przez policję lub organy śledcze.

 

W takich przypadkach dane osobowe mogą być przesyłane do krajów trzecich lub organizacji międzynarodowych na całym świecie. W celu ochrony Twojej osoby oraz Twoich danych osobowych przy takim przekazywaniu, następującym zgodnie z prawem oraz w przewidzianym w prawie trybie, zastosowane będą odpowiednie zabezpieczenia.
 

Jeżeli dane są przesyłane do państwa trzeciego, w odniesieniu do którego Komisja Europejska nie przyjęła decyzji stwierdzającej odpowiedni stopień ochrony, stosujemy standardowe klauzule umowne UE. Informacje na temat standardowych klauzul umownych UE można uzyskać na ​stronie internetowej Unii Europejskiej.
 

W wyjątkowych przypadkach przekazywanie danych do krajów bez odpowiedniej ochrony może być również dopuszczalne, np. na podstawie zgody, w związku z postępowaniem sądowym lub jeżeli ich przekazanie jest niezbędne do wykonania umowy.

Aktualizacja niniejszej Polityki prywatności Travel ID

Regularnie sprawdzamy niniejszą Politykę prywatności Travel ID i będziemy ją aktualizować w miarę potrzeb. Będziemy Cię informować o istotnych zmianach w treści niniejszej Polityki prywatności Travel ID (np. na naszych stronach internetowych).